Studenten Haagse Hogeschool volgen online training crisismanagement

Al eens deelgenomen aan een crisismanagementoefening? Toen ook met meerdere teams tegelijk geoefend? Dan weet je hoe lastig dat kan zijn. Wat als je dit dan ook nog eens online en op afstand van elkaar moet doen? Zeker een extra uitdaging en nu zo herkenbaar in deze COVID-19-tijd.

De Haagse Hogeschool deed het! Onder begeleiding van Parcival wisten meer dan honderd eerste- en tweedejaarsstudenten verschillende crises te bezweren in drie teams (Centraal Crisisteam, Lokaal Crisisteam en Crisiscommunicatieteam). In verschillende sessies van een dagdeel werden ze ingewijd in de principes van crisismanagement en hoe (online) efficiënt en effectief te vergaderen met hun specifieke crisisteam tijdens het voorgeschotelde scenario.

Alle studenten en de oefenstaf werkten vanaf hun thuiswerkplek. Het online vergaderen legde extra druk op de crisisbeheersing en maakte bepaalde zaken expliciet die bij offline crisisvergaderingen niet zouden spelen. Dé sleutelwoorden van de oefeningen waren samenwerking en communicatie.

De logtool van crisismanagementsoftware CrisisSuite werd ingezet bij de verschillende crisisteams. Zo kon de crisisinformatie snel worden vastgelegd en uitgewisseld tussen de verschillende team. Daarbij werden er ook acties toegewezen aan de verantwoordelijken. Hierdoor konden de studenten sneller een beeld vormen van het crisisscenario en overzicht behouden. De Social Media Tool waarin (social) mediaberichten gedeeld werden, maar waar ook door de deelnemers op gereageerd kon worden, droeg bij aan het realiteitsgehalte van de oefening.

Het bleek een werkend concept. Met complimenten aan de deelnemers en de vooruitziende blik van de Haagse Hogeschool om dit als instrument in te zetten en zo studenten te prepareren voor deze veranderde tijd waarin 1,5 meter afstand een vaste waarde is geworden.

Bekijk het filmpje om een indruk te krijgen van wat er zich in een van de sessies afspeelde.

Enkele reacties van studenten van De Haagse Hogeschool:

  • “Wat een briljant scenario!”
  • “Was erg leerzaam.”
  • “Was nu eens niet geënt op het halen van goede cijfers,
    maar op het opdoen van werkelijke ervaring. Hier kan ik wat mee!”

Enkele reacties van docenten van De Haagse Hogeschool:

  • “Het was erg leuk om in de responscel mee te draaien en bijvoorbeeld
    te horen hoe goed studenten mij in mijn rol als getroffene te woord stonden.”
  • “De samenwerking met Parcival was heel prettig.”
Interesse?

Bent u geïnteresseerd in de organisatie van een online crisisoefening of -training? Of zou u wel een demonstratie van CrisisSuite of onze Social Media Tool willen?

Neem dan contact met ons op!