Bedrijfscontinuïteit (BCM)

Verwacht het onverwachte, dat is waar het bij bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM) om draait. Veerkrachtig kunnen handelen bij een crisis van welke orde dan ook.

De meest onvoorspelbare en onvoorstelbare situaties kunnen zich binnen een organisatie afspelen. Het is onmogelijk om uw organisatie op al die verschillende scenario’s voor te bereiden, omdat er altijd wel een factor anders uitpakt dan gedacht. U kunt uw organisatie wél voorbereiden op de gevolgen van die onverwachte situaties. BCM zorgt voor onder andere planvorming rondom de kwetsbaarheden van uw organisatie. Een Business Impact Analyse (BIA) helpt om te bepalen welke bedrijfsprocessen cruciaal zijn voor (het voortbestaan van) een organisatie. Een dreigingsanalyse geeft vervolgens inzicht welke praktische maatregelen genomen moeten worden om de uitval tot het gewenste minimum te beperken.

Scenario’s

Het is 4.00 uur ’s nachts. In het nieuwe kantoorpand lijkt alles in orde, maar ineens gaat de sprinkler op de negende verdieping aan. Niet omdat er brand is, maar de kop van de sprinkler schiet eraf. Het regent krachtig vanaf het plafond. Het systeem dat deze onverwachte situatie moet detecteren, werkt nog niet.

De sprinkler blijft 3 uur lang doorspuiten. Pas wanneer de beheerder arriveert, wordt de waterkraan afgesloten. Het water druipt langzaam naar ondergelegen verdiepingen. Alle papieren en apparatuur kunnen als verloren worden beschouwd en de ruimten zijn zwaar beschadigd. Kritieke gegevens zijn onbereikbaar. Het werk ligt stil. Voor hoe lang?